Kvinna äter en smörgås
© Colourbox

Därför ska du INTE undvika gluten

17 maj 2016 av Anja Bruneskjold

Om du är en av dem som undviker gluten även om du inte lider av glutenallergi, så kan det vara en bra idé att överväga att sluta med glutenfria produkter.

Under de senaste åren har de flesta livsmedelsbutiker utökat sitt utbud av glutenfria produkter, och det är lättare än någonsin att äta en glutenfri diet. Många människor undviker gluten för att gå ner i vikt, för att få mer energi eller bara för att undvika att bli uppblåst.

Men det kan faktiskt göra mer skada än nytta att undvika gluten om man faktiskt inte lider av glutenintolerans.

 

Glutenfria produkter innehåller nämligen ofta mer fett och socker än produkter med gluten. Experter menar att de har sett en ökning av fetma, insulinresistens och problem med metabolism i takt med ett ökat fokus på gluten och glutenfria produkter. Dessutom har en glutenfri kost, ­om du inte är glutenintolerant, bland annat medföra brist på B-vitaminer och järn, förklarar matsmältningsexperten doktor Norelle R. Reilley. 

Det är alltså inte helt ofarligt att undvika gluten helt – om du inte lider av glutenintolerans.

Om du vill undvika att bli uppblåst, kan du istället prova dessa 6 varor som minskar uppblåst mage och så naturligtvis tänka på att inte proppa i dig livsmedel som har ett högt innehåll av gluten.

I FORM rekommenderar

IFORMkostdagbok.se är för dig som älskar god mat men som också gärna vill hålla koll på kalorierna.
En perfekt tjänst för dig som gärna vill leva sundare och kanske gå ner en eller två storlekar.
I FORM Kostdagbok är enkel att använda och du får snabbt en bra förståelse för din kost och ditt kaloriintag.

Testa I FORM Kostdagbok gratis i 5 dagar

Kanske är du intresserad av