Kvinna med en kopp kaffe och en filt över axlarna.


© iStock

Därför fryser du alltid

Hör du till dem som alltid fryser när andra inte gör det? Då ska du läsa mer här!

20 mars 2017 av Anja Bruneskjold

Det är inte onormalt att frysa – även om andra omkring dig inte gör det. Till att börja med är det värt att nämna att kvinnor ofta fryser mer än män. Kvinnor har nämligen mer värme kring de vitala organen och det gör både fötter och händer kalla. Mäns kroppsvärme är mer jämnt fördelad i kroppen och därför fryser de mer sällan. 

Om du inte har väldigt mycket kroppsfett kan det också vara orsaken till att du hackar tänder. Du har helt enkelt inget som hjälper till att hålla kylan ute. 

Det kan också bero på att du sover för lite. När du inte får nog med sömn så påverkar det din ämnesomsättning och din blodcirkulation blir lätt lite långsammare. Det är inte farligt, men det påverkar din kroppstemperatur på så vis att du alltid är en smula kallare än andra. 

Läs också: Det första du ska göra när du vaknar på morgonen.

Vatten är också en viktig källa till en varmare kroppstemperatur. För det första hjälper det dig att upprätthålla vätskebalansen, men det håller också uppe kroppstemperaturen om du ser till att inte bli uttorkad. 

Att du fryser kan också bero på att du inte får tillräckligt av rätt vitaminer. Järn och vitamin B12 hjälper bl a till med att reglera kroppstemperaturen. Om du främst fryser om händer och fötter kan problemet ligga i din blodcirkulation eller ämnesomsättning. Är du det minsta orolig över om något är fel bör du naturligtvis kontakta din läkare.

Kanske är du intresserad av