Ät dig i kanonform på medelhavskost

Duka upp som de gör omkring Medelhavet med frukt, bär och grönsaker. De är fullproppade med antioxidanter, vitaminer och andra ämnen från växtriket som i samspel med varandra stärker immunförsvaret och förebygger cancer, blodproppar, demens och diabetes.

14 april 2010 av I FORM

  • Ät dig i kanonform genom att följa Medelhavskostens principer med massor av frukt, grönsaker, baljfrukter, bär, fullkornsprodukter, nötter, olivolja, rapsolja och fisk samt måttligt med magert kött och magra mejeriprodukter.
  • Skär ner på rött kött, halv- och helfabricerade livsmedel, kex, kakor, feta mejeriprodukter, läsk och andra sockerbomber. De främjar inflammationer i kroppen och försvagar dess inre styrka. Mag-tarmkanalen är fylld med sunda bakterier, de så kallade probiotika, som bland annat omfattar mjölksyrebakterier. Forskning har visat att mjölksyrebakterier, utöver att stärka matsmältningsprocessen och förebygga maginfektioner och andra sjukdomar, även har betydelse för immunsystemet. Bakterierna ökar bland annat produktionen av antikroppar och aktiverar de så kallade makrofagerna. Båda är viktiga i kampen mot sjukdomsbakterier. Mjölksyrebakterier hittar du speciellt i fil- och yoghurtprodukter samt keso.

  • Satsa på: bär, frukt och grönt med kraftiga färger och/eller tjockt skal och stor yta. Då får du flest aktiva skyddande ämnen som främst finns i växtens yttre delar. Skäm till exempel bort dig själv med en kopp varm fläderbärssaft.

Kanske är du intresserad av