Ät 75 gram fullkorn och fibrer varje dag

Ett smart sätt att förebygga diabetes är att sörja för att äta ordentligt med fullkorn och fibrer varje dag.

5 juli 2010 av I FORM

Alltmer omfattande forskning pekar på att många fullkornsprodukter i kosten minskar risken för typ 2-diabetes. Det finns flera förklaringar. För det första blir det lättare att gå ner i vikt, eftersom fullkornet ger en långvarig och mer stabil mättnadskänsla.

Fullkorn fyller viktig funktion

Eftersom övervikt är en av de viktigaste riskfaktorerna för diabetes har fullkorn naturligtvis en viktig uppgift att fylla. En kost med mycket fullkorn gör det lättare att reglera blodsocker- och insulinnivå.

En del av fullkornets positiva effekt kan tillskrivas alla de kostfibrer som håller kvar kolhydraterna, så att de upptas långsammare i blodet. Fördelen är att blodsockret inte åker skyhögt uppåt så snart man ätit.

Fibrerna förbättrar också funktionen av tjocktarmens viktiga bakterier som de är näring för, vilka betecknas prebiotika. Även det höga innehållet av mineralet magnesium i fullkornsprodukter medverkar till att minska risken för diabetes.

Kanske är du intresserad av