Kvinna dricker kaffe ur en stor neongrön kopp.
© iStock

5 tecken på att din kropp behöver hjälp

Din kropp kanske försöker säga dig något viktigt. Se bara här!

31 juli 2017 av Anja Bruneskjold

Har du någonsin funderat över om dina ögon plötsligt ser annorlunda ut? Eller om du konstant är sugen på att äta något iskallt? Kanske finns det en naturlig förklaring. 

1. Du är konstant sugen på sött

Om det är på det viset så har du sannolikt brist på socker – eller så är du stressad och utmattad. Istället för att proppa i dig en påse vingummi eller kakor kan du äta en bit mörk choklad eller lite honung. Så riskerar du inte att gå upp i vikt.

2. Är du sugen på att äta iskalla saker?

Då kan det faktiskt bero på järnbrist. Ofta blir man då sugen på t ex glass när man egentligen borde äta järnrik mat som kött och ägg. Här är det bra att gå till läkaren så att du får veta hur det står till med dina värden.

3. Tunna ringar runt iris

Om du upplever att du har tunna ringar runt ögats iris, och är under 50 år, kan det vara ett tecken på att ditt kolesterolvärde är för högt. Ofta är ringen en annan färg än svart – t ex blå. 

4. Du har porösa naglar och hår

Om dina naglar flikar sig och håret går av kan det vara tecken på B-vitaminbrist. Det får du i dig via bl a mjölk, tång och champinjoner. Fråga även din läkare om råd så att ni tillsammans kan få ordning på din B-vitaminbalans. 

5. Ditt tandkött blöder

Om det är så varje gång du borstar tänderna kan det vara tecken på att du har brist på C-vitamin. Ät citrusfrukter, spenat, kål, tomater och broccoli för att öka din nivå av C-vitamin.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

Vilken distans drömmer du om att springa i år?


I FORM tipsar