Mogen kvinna formar ett hjärta med sina fingrar.
© iStock

5 saker som påverkar din mentala hälsa

Visste du att snabbmat kan ligga bakom depression? Eller att stress kan vara ärftligt? Här är 5 saker som i hög grad påverkar din mentala hälsa.

5 juni 2017 av Anja Bruneskjold

1. Snabbmat gör dig deprimerad

Och det handlar inte bara om hamburgare och pommes frites. Det gäller också andra fabrikstillverkade produkter såsom kakor och donuts. Forskning har tidigare visar att människor som äter mycket snabbmat har 51 procent större risk att bli deprimerade – jämfört med de som inte äter snabbmat.

2. Du blir stark av att vara social

Du blir starkare mentalt av att umgås med andra. Och det gäller allt från en grillafton med grannarna till att träna med andra i en löparklubb. Vi blir mentalt starka av att känna oss som en del av en gemenskap. Dessutom utmanas vi mentalt av att vara med andra – och det i sig stärker vårt psyke.

3. Stress kan vara förutbestämd

En studie från Archives of General Psychiatry visar att människor som har en låg nivå av en viss stressrelaterad gen är mycket mer negativa i stressade situationer jämfört med andra. Den låga nivån kan vara ärftlig och då hjälper det inte om du undviker stress och oro.

4. En sund kropp påverkar dig mentalt

Det är ingen skröna att kropp och själ hänger ihop. Om du äter sunt och varierat samt motionerar regelbundet kommer du att känna dig gladare, mindre stressad och full av energi.

5. Ångest kan påverka hjärtat

En studie visar att människor som lider av panikångest har mycket större risk att få hjärtinfarkt och hjärtrelaterade sjukdomar. Symptomen är bl a våldsamma svettningar och snabb och ytlig andning. Om du känner igen dig i detta bör du ta kontakt med din läkare.

Kanske är du intresserad av