Funkar för både för viktnedgång och för dig som vill lägga om dina kostvanor.

Det är LCHF

LCHF är inte bara tänkt som en diet utan funkar också för dig som vill lägga om kostvanor på längre sikt. Dieten har dock fått kritik av ledande forskare på grund av sitt höga fettinhåll.

11 november 2014 av I FORM

LCHF-dieten

På sin hemsida kallar den svenska dieten LCHF (low carb high fat) sig för en rörelse för allmänhälsan.

LCHF är alltså inte enbart tänkt som en diet för dig som vill gå ner i vikt utan också för dig som gärna vill ändra dina kostvanor.

Som namnet antyder går metoden ut på att minimera kolhydraterna i kosten och ersätta dem med förhållandevis mycket fett. LCHF betonar starkt att smör, grädde och andra källor till mättat fett gör nytta i kroppen och stärker förbränningen.

Dieten kritiseras av ledande forskare för att den fokuserar på fett.

I FORMs kostexpert Martin Kreutzer kommenterar

Kolhydratinnehållet är mycket lågt i smalversionen och det gör att det känns svårt för många. Den stora fokuseringen på mättat fett kan ge anledning till oro.

På senare tid har det uppstått tvivel kring huruvida det mättade fettet är så ohälsosamt som vi hittills antagit, men det finns fortfarande inga säkra svar på frågan.

Få inspiration till kalorisnåla recept, gör dina egna eller dela dina favoritrecept med andra användare på I FORM Kostdagbok.

Prova I FORM Kostdagbok gratis i 5 dagar – och få koll på energifördelningen i din kost

Kanske är du intresserad av