Glas med alkohol.
© iStock

Detta vinet ska du dricka om du vill gå ner i vikt

Vill du gå ner i vikt? Då har du säkert hört att det inte är bra att dricka alkohol. Men så är det inte alltid.

29 mars 2017 av Anja Bruneskjold

Det är aldrig smart att dricka för mycket alkohol. Och det gäller oavsett om du vill gå ner i vikt eller inte. Alkohol innehåller många kalorier, och du har garanterat hört att du ska hålla dig ifrån det om du vill gå ner i vikt.

Särskilt vin har rykte om sig att kunna förebygga både cancer och inflammation i kroppen, så här är det inte skadligt att dricka lite grann – även om du är igång med att gå ner i vikt. Det viktiga är vilket slags vin du dricker. Och hur mycket.

Du ska naturligtvis dricka mycket måttliga mängder, om du inte vill förstöra din viktminskning eller din viktminskningskur. Allra bäst är det vita vinet när det gäller kalorier. Och det är det som är det viktiga i det här sammanhanget.

Kolla ditt BMI och testa även vår kaloriräknare!

För kvinnor gäller det att de kan dricka 1–2 glas vin per dag. Man kan också välja att räkna kalorier istället. På det viset blir det mer exakt om du inte vill påverka din viktminskning negativt. 1–2 glas vin innehåller typiskt mellan 80 och 120 kalorier. Det beror på var vinet kommer ifrån.

Det vita vinet som innehåller minst kalorier är bl a Chardonnay, Sauvignon Blanc och Riesling. Dessa innehåller varken särskilt mycket kalorier eller socker. Och det är ju en bra sak om man är på viktminskningskur. Jämförelsevis innehåller de här vita vinerna färre kalorier än mörk choklad.

Däremot ska du se upp med vita dessertviner, som innehåller nästan dubbelt så många kalorier och mycket mer socker än de andra vita vinerna.

Kanske är du intresserad av