Parmesan, ost mot vit bakgrund.

Därför ska du riva parmesan på maten

Du kan lugnt frossa i parmesan. Inte bara för att det smakar gott, utan för att parmesan också har en hälsoeffekt på din övriga kaloribudget.

13 juni 2016 av Martin Kreutzer

Riv parmesan på maten

Parmesan är proppfull med kalcium. Kalcium är mest känt för att ge dig ett starkt skelett, men mineralet kan mycket mer. Det kan bland annat binda en del av kostens fett och göra det till en osmältbar massa, som åker rakt igenom tarmsystemet utan att tas upp. Processen kallas förtvålning. Dessutom är parmesan enormt rik på protein, som förstärker kroppens förbränning och samtidigt mättar riktigt bra.

Så mycket parmesan ska du äta

Det finns 600 mg kalcium i 50 gram parmesan, och det binder över 30 kalorier som du alltså slipper ta upp. Det är realistiskt möjligt att äta 50 gram parmesan i en måltid.

Prova även: Andra hårda ostar. De når dock inte riktigt upp till samma nivå av kalcium och protein som parmesan. Prova även skyr, som har cirka 300 mg kalcium per deciliter. Med två deciliter skyr är du alltså på samma nivå som parmesanosten.

Kanske är du intresserad av